Skip links

«Οι αμυγδαλιές άνθισαν και φέτος»

Τον Φεβρουάριο η φύση μας στέλνει το μήνυμα ότι πλησιάζει η άνοιξη, και ένας τρόπος για να μας ειδοποιήσει είναι οι αμυγδαλιές που ανθίζουν! Οι μαθητές της Α’ Δημοτικού του Σχολείου μας επηρεάστηκαν από την εποχή και πραγματοποίησαν ένα διαθεματικό πρόγραμμα στο μάθημα της Γλώσσας και της Μελέτης Περιβάλλοντος που περιλάμβανε ομαδοσυνεργατικές και βιωματικές δράσεις.

Στο μάθημα της Γλώσσας ο στόχος που τέθηκε ήταν οι μαθητές να εξασκήσουν την ακουστική μνήμη, να αντιμετωπίσουν την ανάγνωση ενός κειμένου ως γνωστική λειτουργία κατανόησης και ως διαδικασία επεξεργασίας πληροφοριών, να εξασκηθούν στην αφηγηματική απόδοσή του και να εμπεδώσουν τη λειτουργική σημασία και την κλίση των ρημάτων σε όλα τα πρόσωπα.

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων άκουσαν έναν αρχαίο ελληνικό μύθο, τον μύθο της Αμυγδαλιάς, με κεντρικό θέμα την αγάπη και την ελπίδα. Οι μαθητές αφηγήθηκαν και συμπλήρωσαν ένα σταυρόλεξο που απαιτούσε τη γνωστική κατανόηση των βασικών σημείων του μύθου. Το σταυρόλεξο συνοδευόταν από το γραπτό κείμενο του μύθου, ώστε κάθε παιδί να αντλήσει μόνο του την πληροφορία για να συμπληρώσει το σταυρόλεξο, εάν το είχε ανάγκη.

Για την εμπέδωση της λειτουργικής σημασίας των ρημάτων σε μια πρόταση και την κλίση των ρημάτων σε όλα τα πρόσωπα χρησιμοποίησαν το περιεχόμενο μιας συνταγής υγιεινής διατροφής. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και σε συλλογικό επίπεδο κλήθηκαν να παρουσιάσουν την ίδια συνταγή σε έξι εκδοχές, όσα και τα πρόσωπα του ρήματος. Σε ατομικό επίπεδο, το κάθε μέλος της ομάδας ανέλαβε να γράψει όλα τα ρήματα της συνταγής στο ίδιο πρόσωπο.

Στη συνέχεια ακολούθησε βιωματική δράση κατά την οποία οι μικροί μαθητές φορώντας τους σκούφους ζαχαροπλαστικής παρασκεύασαν, με τη βοήθεια του προσωπικού της Τραπεζαρίας του Σχολείου ενεργειακές μπάρες με βασικό συστατικό το αμύγδαλο.

Αμέσως μετά ακολούθησε συζήτηση στην τάξη σχετικά με την αξία της υγιεινής διατροφής συνδέοντας τη βιωματική εμπειρία με την ύλη της ενότητας «Πώς φροντίζω το σώμα μου για να είμαι υγιής;» από το βιβλίο της Μελέτης Περιβάλλοντος.

Η δράση ολοκληρώθηκε με μια ομαδική χειροτεχνία στην οποία τα παιδιά κατασκεύασαν μια ανθισμένη αμυγδαλιά σε χαρτί του μέτρου με άνθη φτιαγμένα από μαλακό χαρτί, για να διακοσμεί την αίθουσα διδασκαλίας τους ως ενθύμιο των όσων έμαθαν και βίωσαν με αφορμή το συγκεκριμένο πρόγραμμα δίνοντας σε όλους μας ένα ξεχωριστό μήνυμα: «Όσο υπάρχουν παιδιά θα υπάρχει η αγάπη και η ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο!».


Return to top of page