Skip links

Μια «μωβ ομπρέλα» για τους μαθητές της Γ’ και Δ’ Δημοτικού

Οι μαθητές της Γ’ και της Δ΄ Δημοτικού της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019 επισκέφθηκαν το Θέατρο «Άνεσις», όπου παρακολούθησαν τη θεατρική διασκευή του βιβλίου «Η μωβ ομπρέλα» της συγγραφέως Άλκης Ζέη.

Πρόκειται για ένα έργο στο οποίο μια πολυσυλλεκτική παρέα παιδιών επιζητά την παρέα των ανέφικτων ονείρων της μέσα στη δεινή ατμόσφαιρα της έναρξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της εισβολής των ναζιστικών στρατευμάτων στη Γαλλία.

Οι μικροί ήρωες – σε αντίθεση με τους φόβους και τις αγωνίες των μεγάλων – επιμένουν να θέτουν τις δικές τους αναζητήσεις και περιπέτειες σε προτεραιότητα, μέσα στον παράλληλο κόσμο που ζουν.

Με εύγλωττο τρόπο παρουσιάζεται η σύγκρουση ανάμεσα στην απογείωση της παιδικής φαντασίας και της προσγείωσής της, που επιχειρείται κυρίως από το αυταρχικό πρότυπο του πατέρα. Μια διπολική αντιμετώπιση του αύριο, μέσα από την όποια αντιπαρατίθεται ανοιχτά η ρομαντική σκοπιά με την απαισιόδοξη πραγματικότητα των μαύρων νεφών που πυκνώνουν την Ευρώπη.

Η ανάγκη για την κατάργηση της λύπης και της στεναχώριας, όπως αποτυπώνεται μέσα από την παιδική σκέψη μοιάζει ουτοπική και αυτονόητη για τη διαφύλαξη της θέλησης του ανθρώπου για ζωή.

Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούν αλλά και να ψυχαγωγήθουν μέσω της θεατρικής παράστασης που παρακολούθησαν, η οποία αποτέλεσε τροφή για σκέψη και για συζήτηση εντός της σχολικής αίθουσας.


Return to top of page