Skip links

Μαθητές της Β’ Λυκείου στην Ακαδημία Πλάτωνος και στο Λύκειο του Αριστοτέλη

Οι μαθητές της Β΄ Λυκείου Ανθρωπιστικών Σπουδών είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτική επίσκεψη την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019 στην Ακαδημία Πλάτωνος και στο Λύκειο του Αριστοτέλη.

Στην Ακαδημία του Πλάτωνα οι μαθητές και οι μαθήτριες του Σχολείου μας συνάντησαν τον χώρο που ο μεγάλος φιλόσοφος καλλιέργησε μαζί με τους διαπρεπείς μαθητές του τη φιλοσοφική του σκέψη υπό την επιρροή του μεγάλου δασκάλου Σωκράτη. Ο χώρος αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη σχολή ανωτάτων σπουδών του Δυτικού κόσμου (το πρώτο πανεπιστήμιο), και λειτούργησε ανελλιπώς από τον 4ο αιώνα π.Χ. έως τον 6ο αιώνα μ.Χ. Είναι η κοιτίδα στην οποία γαλουχήθηκε η δυτική σκέψη.

Στο Λύκειο του Αριστοτέλη, οι μαθητές των Ανθρωπιστικών Σπουδών ξεναγήθηκαν στο δημόσιο γυμναστήριο της Αθήνας στους πρόποδες του Λυκαβηττού όπου ο σημαντικότερος μαθητής του Αριστοτέλη, ο Θεόφραστος, ίδρυσε φιλοσοφική σχολή αφιερωμένη στην καλλιέργεια της αριστοτελικής σκέψης. Στην περίφημη στοά του γυμναστηρίου αυτού γνωστή ως περίπατος, αναπτύχθηκε ο ορθολογικός στοχασμός που καθιέρωσε την αριστοτελική φιλοσοφία ως αφετηρία της σύγχρονής επιστημονικής γνώσης.


Return to top of page