Skip links

Εύφημος Μνεία για τον Απόφοιτο του Σχολείου μας Ορέστη Ζηκούλη στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής

Με επιτυχία συμμετείχε ο Απόφοιτος της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης Ορέστης Ζηκούλης στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής 2023 που πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 20 Αυγούστου στο Κατόβιτσε της Πολωνίας. Η συμμετοχή του Ορέστη διακρίθηκε ανάμεσα στις υπόλοιπες και του απονεμήθηκε η Εύφημος Μνεία.

Ο Διαγωνισμός χωρίζεται σε τρία μέρη, το Θεωρητικό, την Ανάλυση Δεδομένων και την Παρατήρηση που εξετάζουν μια σφαιρική κατανόηση του κλάδου.

Το Θεωρητικό μέρος του Διαγωνισμού εξετάζει την κρίση του μαθητή σε πρωτότυπα προβλήματα αστροφυσικής μικρής και μεγάλης ανάπτυξης. Στην Ανάλυση Δεδομένων παρέχονται στον μαθητή επιστημονικά δεδομένα και οφείλει να αντλήσει πληροφορίες και συμπεράσματα μέσα από μια ερευνητική διαδικασία, ενώ στο μέρος της Παρατήρησης η εξέταση γίνεται στο τηλεσκόπιο και στους χάρτες του ουρανού.

Ο Απόφοιτος του Σχολείου μας περιγράφει την εμπειρία της συμμετοχής και της διάκρισής του με τα εξής λόγια:

«Η συμμετοχή μου στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής ήταν μια αξέχαστη εμπειρία. Κάθε συμμετέχων είχε κερδίσει τη θέση του στο Διαγωνισμό μέσα από μια αυστηρή διαδικασία επιλογής, κάνοντας τον Διαγωνισμό εξαιρετικά ανταγωνιστικό. Η εις βάθος γνώση και η επιδεξιότητα που επέδειξαν οι συνομήλικοί μου, μου φάνηκε συναρπαστική και με ώθησε στο να ξεπεράσω τα όρια μου στην προσπάθεια μου για μία διάκριση. 

Αυτό που έκανε αυτήν την εμπειρία ακόμα πιο μοναδική ήταν η απουσία των κινητών μας για ολόκληρο τον Διαγωνισμό, γεγονός που μας παρότρυνε να γνωρίσουμε νέο κόσμο και να είμαστε κοινωνικοί. Αυτή η επιβεβλημένη “ψηφιακή αποτοξίνωση” οδήγησε σε μια απροσδόκητη άνθηση φιλιών καθώς μοιραζόμασταν επιστημονικές περιέργειες, συνεργαστήκαμε για την επίλυση των προβλημάτων στον ομαδικό διαγωνισμό και συμμετείχαμε μαζί στις διάφορες δραστηριότητες και εκδρομές που είχαν οργανωθεί. Αυτές οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν μετέτρεψαν αυτή την Ολυμπιάδα σε μια αξέχαστη περιπέτεια.»

Θερμά συγχαρητήρια στον Ορέστη για τη συμμετοχή του και τη σημαντική διάκρισή του στην Ολυμπιάδα!

Return to top of page