Skip links

Εφαρμογή του Προγράμματος Youth Power σε μαθητές της Ε΄ Δημοτικού

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς οι μαθητές και οι μαθήτριες του Τμήματος Ε1 της Ε΄ Δημοτικού είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν πιλοτικά στο Πρόγραμμα Youth Power, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές της Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού.

Η Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.Ι.) συνεργάστηκαν, προκειμένου να σχεδιάσουν τη στοχοθεσία και τις δραστηριότητες του εν λόγω προγράμματος, και ανέλαβαν, μαζί με τον Σχολικό Σύμβουλο της 49ης Περιφέρειας Ανατολικής Αττικής, κύριο Ανδρέα Ζεργιώτη, την εκπαίδευση και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών – συντονιστών.

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση πρόληψης συμπεριφορών υψηλού κινδύνου, ενώ το παιδαγωγικό και επιστημονικό του πλαίσιο βασίζεται στο Μοντέλο Ανάπτυξης Δεξιοτήτων Ζωής (Life Skills) και στις αρχές της Κοινωνικής και Συναισθηματικής Μάθησης (Social & Emotional Learning).

Οι μαθητές του Σχολείου μας, μέσω της βιωματικής προσέγγισης, είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν γνώσεις για μια πλειάδα συμπεριφορών υψηλού κινδύνου, όπως οι εξαρτησιογόνες ουσίες και οι εξαρτητικές συμπεριφορές, οι διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου και ο σχολικός εκφοβισμός, και παράλληλα να εξασκηθούν και να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους θωρακίσουν ψυχικά απέναντι στις παραπάνω προκλήσεις. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι για την προσέγγιση των παραπάνω χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές όπως το παιχνίδι ρόλων, η μελέτη περιπτώσεων, η συζήτηση σε κύκλο (κάθε μαθητής είχε στην τάξη το δικό του μαξιλάρι πάνω στο οποίο καθόταν κατά τη διάρκεια του προγράμματος), η δράση σε ζευγάρια, ο καταιγισμός ιδεών και άλλα εργαλεία.

Το τελικό αποτέλεσμα απέδειξε περίτρανα την αρχική εγγύηση των επιμορφωτών κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής μας :

Οι μαθητές στο σύνολό τους ανυπομονούσαν για την ώρα του Youth Power, ενώ παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία να «δεθεί» η ομάδα ακόμα περισσότερο!

Return to top of page