Skip links

Ερευνητική Εργασία , Α΄ Λυκείου 2017 – 2018

Υπεύθυνοι καθηγητές: Ισαάκ Μαυρίδης (Εικαστικός), Άννα Κουρδή (Φιλόλογος)

«Ασκήσεις … Ασκητικής» : Ερευνητική εργασία από τους μαθητές της Α’ Λυκείου

Με αφορμή τον κύκλο «Τέχνη και Πολιτισμός» οι μαθητές της Α’ Λυκείου με την καθοδήγηση την καθηγήτριας Φιλολογίας, κυρίας Άννας Κουρδή και του καθηγητή Εικαστικών, κύριου Ισαάκ Μαυρίδη, είχαν την ευκαιρία να εντρυφήσουν στη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη, επιλέγοντας να ασχοληθούν με την ερευνητική εργασία «Ασκήσεις…Ασκητικής».

Οι μαθητές και οι μαθήτριες συνδύασαν τις αναγνωστικές δεξιότητες, τη Φιλοσοφία, τα Εικαστικά, τις κατασκευαστικές ικανότητες και τίμησαν με έναν ακόμη τρόπο το έτος 2017, ως έτος αφιερωμένο στον Νίκο Καζαντζάκη, με αφορμή τα 60 χρόνια που έχουν παρέλθει από τον θάνατο του σπουδαίου κρητικού διανοητή και λογοτέχνη.

Κύριος σκοπός του μαθήματος ήταν να εστιάσει στην θεώρηση όχι μόνο υπαρξιακών – και κατά συνέπεια και διαχρονικών – ζητημάτων, μέσω της μελέτης του κορυφαίου έργου «Ασκητική», αλλά και στη δημιουργία μια εικαστικής εγκατάστασης ως απόληξη της προσέγγισής μας στα έργο. Μια εγκατάσταση που όμως δεν «εικονογραφεί» την Ασκητική – δεν θα μπορούσε άλλωστε – αλλά επιχειρεί να σχολιάσει εικαστικά πτυχές του κειμένου, χαμηλόφωνα και ταπεινά.

Το ταξίδι αυτής της χρονιάς ξεπέρασε, όπως λέει και ο Αλεξανδρινός ποιητής, τον όποιο προορισμό…

Οι μαθητές με αφορμή βιωματικές ασκήσεις, διάλογο και προβληματισμό που προέκυπτε κατά τη διάρκεια του μαθήματος εντός της τάξης, ενεπλάκησαν δημιουργικά, ασκήθηκαν στην παρατήρηση, στην ενδοσκόπηση και στην αξιολόγηση, η οποία ήταν απόλυτα θετική για τη σχέση που αναπτύχθηκε ανάμεσα σε διδάσκοντες και διδασκόμενους, εξασφαλίζοντας ωραίες αναμνήσεις!

Ευχόμαστε ολόψυχα η πορεία αυτή να αποτελέσει ένα ακόμη μονοπάτι μέσα στις πολλές εναλλακτικές ατραπούς που η Γνώση ανοίγει στο Δρόμο της ζωής των παιδιών μας!


Return to top of page