Skip links

«ΔιαβάΖΩ κι ΑλλάΖΩ» : Δράση φιλαναγνωσίας από μαθητές και εκπαιδευτικούς του Σχολείου μας!

Η 23η Απριλίου αποτελεί ετησίως την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και φέτος η σημαντική αυτή ημέρα γίνεται για εμάς σημαδιακή, εφόσον από σήμερα και για ένα χρόνο η Αθήνα είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου! Στα εγκαίνια, η Αθήνα υποδέχτηκε τις επίσημες αντιπροσωπείες της Unesco και των εταίρων της – των διεθνών οργανισμών εκδοτών και βιβλιοθηκών, τις αντιπροσωπείες του Κόνακρυ (Γουινέα) Παγκόσμια Πρωτεύουσα 2017 και της Σάρζα (Αραβικά Εμιράτα), επόμενη Πρωτεύουσα 2019.

Τη σκυταλοδρομία των δράσεων ξεκίνησαν οι μαθητές της Α΄ Λυκείου, οι οποίοι, μετά την ενημέρωσή τους για το ορόσημο της ημέρας,  με ενθουσιασμό επέλεξαν από τις προσωπικές βιβλιοθήκες τους αγαπημένα βιβλία και τα έφεραν στις ειδικά διαμορφωμένες μικρές βιβλιοθήκες στους διαδρόμους  του Σχολείου μας! Η συμβολική κίνησή τους σκοπό έχει οι μαθητές να «προτείνουν»  βιβλία στους συμμαθητές τους, αφού για μια εβδομάδα όλοι θα έχουν τη δυνατότητα να ξεφυλλίσουν βιβλία στο διάλειμμα, να ανταλλάξουν απόψεις και να τα συζητήσουν, να παρακινηθούν να αναλάβουν τη σκυτάλη της απόλαυσης της Ανάγνωσης!

Τη σκυτάλη με τη σειρά τους ανέλαβαν οι καθηγητές! Για λίγα λεπτά πολλοί από τους διδάσκοντες συνομίλησαν στις τάξεις με τα παιδιά μας για το δικό τους αγαπημένο βιβλίο, για τις δικές τους αναγνωστικές προτιμήσεις και διαδρομές!! Η ευχάριστη έκπληξη να ακούν τα παιδιά τους μαθηματικούς, τους Ιστορικούς, τους Φιλολόγους, τους Φυσικούς, τους Βιολόγους κ.ο.κ. να μιλούν για τον Εξυπερύ, τον Σεπούλβεδα,  τον Ουγκώ, τον Καζαντζάκη, το Στάινμπεκ, το Σρέντιγκερ, τον Σεφέρη, την Άλις Μίλερ, το Χάιντεγκερ, τον Όργουελ, τον Παπαδιαμάντη και άλλους πολλούς αποτέλεσε μια εξαίρετη ευκαιρία να «συναντηθούμε» αλλιώς.

Έπεται συνέχεια! Προτρέπουμε όλους, μαθητές και καθηγητές να συνεχίσουν να εντάσσουν την φιλαναγνωσία στην καθημερινότητά μας αυτή την επετειακή εβδομάδα, να φέρουν τους αγαπημένους φίλους τους, τα βιβλία, στο σχολείο και να δημιουργήσουμε στιγμές-δεσμούς με μεγάλα πνεύματα του παρελθόντος και του παρόντος, με την ευχή η καλή συνήθεια του «Διαβάζω κι Αλλάζω» 2018-19 να μετατραπεί σε «ΔιαβάΖΩ κι ΑλλάΖΩ»!


Return to top of page