Skip links

Διαβάζοντας «Με δυνατή φωνή»

Δράση για τη φιλαναγνωσία και τον εθελοντισμό από τους μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού και τις Εκδόσεις Καλέντη

Οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020 είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του βιβλίου «Με δυνατή φωνή» του Ιταλού Συγγραφέα Αντόνιο Φεράρα, το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καλέντη. Την παρουσίαση πραγματοποίησε η εξαίρετη μεταφράστρια Άννα Παπασταύρου η οποία έχει τιμηθεί με το Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης Ιταλικής Λογοτεχνίας ΕΚΕΜΕΛ (2007) καθώς και με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης Έργου Ξένης Λογοτεχνίας στην Ελληνική Γλώσσα (2009).

Οι μαθητές του Σχολείου μας μέσω της ανάγνωσης του μυθιστορήματος και με την υποστήριξη των δασκάλων τους συγκέντρωσαν ερωτήσεις τις οποίες έθεσαν στον Συγγραφέα, και κατά τη διάρκεια της παρουσίασης προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό όπου ο Αντόνιο Φεράρα απάντησε συνολικά σε αυτές και η κυρία Άννα Παπασταύρου πραγματοποίησε τη μετάφραση των απαντήσεων στην ελληνική γλώσσα.

Οι μαθητές της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης εμπνεύστηκαν από το νεανικό μυθιστόρημα του Αντόνιο Φεράρα που μεταφέρει το μήνυμα της εθελοντικής μεγαλόφωνης ανάγνωσης και της προσφοράς του βιβλίου στην κοινωνία και στον συνάνθρωπο ως μέσο ανακούφισης και συναισθηματικής σύνδεσης.

Το Σχολείο μας με ευαισθησία, σταθερή συμμετοχή και έμπρακτη συμβολή σε εθελοντικές δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα, αγκάλιασαν την έκδοση, δημιουργώντας τη συνθήκη της παιδαγωγικής αξιοποίησής της, στο πλαίσιο της φιλαναγνωσίας και το εθελοντισμού.

Οι Εκδόσεις Καλέντη, θεωρώντας ότι η κοινωνική ευθύνη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εκδοτικής δραστηριότητας, ανέλαβαν την πρωτοβουλία να αφιερώσουν το βιβλίο στο εθελοντικό δίκτυο «Διαβάζω για τους άλλους», με σκοπό την ισότιμη πρόσβαση για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης στη λογοτεχνία και τη γνώση, καθώς και να παραχωρήσουν τη μετάφραση στην ψηφιακή βιβλιοθήκη ελεγχόμενης πρόσβασης AMELib και της βιβλιοθήκης Ομιλούντων Βιβλίων του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών.

Λίγα λόγια για το βιβλίο και τον συγγραφέα

Στον Λούτσιο αρέσει να διαβάζει μεγαλόφωνα και τα καταφέρνει θαυμάσια σ’ αυτό. Δεν έχει καθόλου όρεξη για μελέτη και δεν αργεί να χάσει τη δουλειά που μόλις βρήκε. Μια μέρα, στη βιβλιοθήκη, ανοίγει ένα βιβλίο κι αρχίζει να το διαβάζει μεγαλόφωνα. Ο βιβλιοθηκάριος τον διώχνει, όμως ένας κύριος που μόλις άκουσε τον συγκινητικό και ξεχωριστό τρόπο με τον οποίο διάβαζε, του προτείνει να γίνει «εθελοντής αναγνώστης».O Λούτσιο πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι και διαβάζει σημαντικά βιβλία σε άγνωστους ανθρώπους, που όμως τον έχουν ανάγκη. Ώσπου μια μέρα θα διαβάσει σε κάποιον που θα του αλλάξει για πάντα τη ζωή.

Ο Αντόνιο Φεράρα ζει στη Νοβάρα. Εργάστηκε επί επτά χρόνια σε κοινότητα στέγασης ανηλίκων και προσέγγισε την ψυχολογία της εφηβικής ηλικίας και τη γραφή ως εργαλείο για να αφηγηθεί τη στέρηση και τη δυστυχία. Οργανώνει σεμινάρια δημιουργικής γραφής και κάποια από τα έργα του έχουν ανεβεί στη σκηνή από θεατρικές ομάδες.

Ο συγγραφέας, γνωρίζοντας την ψυχολογία του εφήβου, προβάλλει έναν αντι-ήρωα με ταλέντο στην ανάγνωση. Πολλές φορές οι νέοι νομίζουν ότι διαθέτουν μόνο «άχρηστα» ταλέντα. Η ιστορία του Λούτσιο μας δείχνει ότι κάποιες φορές ακριβώς αυτά τα ταλέντα μπορούν να σε οδηγήσουν σε δρόμους που δεν είχες φανταστεί ποτέ πως θα διάβαινες. Με την αμεσότητα και την απλότητα της πρωτοπρόσωπης αφήγησης, στα συντομότατα κεφάλαια του βιβλίου, ο Λούτσιο μας κάνει πολλές φορές να χαμογελάσουμε κι άλλες τόσες να συγκινηθούμε, μεταφέροντας με την ξεχωριστή φωνή του έναν ρεαλισμό που συγκλονίζει. Με τη δυνατή φωνή του διαβάζει αποσπάσματα σπουδαίων βιβλίων σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, τα οποία παίρνουν μια άλλη διάσταση, λιγότερο χάρτινη και θεωρητική, περισσότερο απτή.


Return to top of page