Skip links

Γνωριμία με τους γεωγραφικούς όρους της θάλασσας!

Στο πλαίσιο του μαθήματος National Geographic οι μαθητές της Γ΄ Δημοτικού εξοικειώθηκαν με τους βασικούς γεωγραφικούς όρους της θάλασσας και τον συμβολισμό τους στον γεωμορφολογικό χάρτη της Ελλάδας.

Στην πρώτη φάση της δράσης παρουσιάστηκαν, αναλύθηκαν και περιεγράφηκαν στους μαθητές οι έννοιες των ακτογραφικών όρων (χερσόνησος, κόλπος, όρμος, ακρωτήριο, πορθμός, ισθμός). Τα παιδιά συσχέτισαν τα ακτογραφικά στοιχεία με σχηματικές παραστάσεις, αφού παρατήρησαν μια πλούσια συλλογή φωτογραφιών σε διαφάνειες power points.

 Στη συνέχεια χρωμάτισαν το δικό τους σχέδιο για να δείξουν τον κάθε γεωγραφικό όρο και έγιναν ταξιδιώτες θαλάσσιου ταξιδιού πάνω στον γεωμορφολογικό χάρτη της Ελλάδας καταγράφοντας τα ακτογραφικά στοιχεία που συναντούσαν.

Για την ανίχνευση της κατανόησης των όρων ακολούθησαν κατασκευές που μετατράπηκαν σε παιχνίδια. Χρησιμοποιώντας πλαστελίνη, χρωματιστό νερό και φελλό  έδειξαν τους σχηματισμούς της ξηράς σε σχέση με τη θάλασσα. Καρτέλες με τα ονόματα των όρων και φωτογραφίες τοποθετούνταν στη σωστή θέση. Νικήτρια ήταν η ομάδα με τον καλύτερο χρόνο και τις περισσότερες σωστές απαντήσεις. 

Με την ολοκλήρωση της δραστηριότητας, που είχε παιγνιώδη μορφή και χαρακτήρα αισθητικής αγωγής, οι μαθητές μπορούσαν να αναγνωρίσουν τους διαφορετικούς σχηματισμούς της ακτογραμμής, να τους περιγράφουν προφορικά και να τους εντοπίζουν με μεγάλη ευκολία στον χάρτη.


Return to top of page