Skip links

Γνωριμία με την Ευρωπαϊκή Ένωση!

Στο πλαίσιο της δράσης National Geographic οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ Δημοτικού γνώρισαν την Ευρωπαϊκή Ένωση και  αισθάνθηκαν μέρος του συνόλου της μέσα από βιωματικές δράσεις, εικαστικές δημιουργίες και παιχνίδι.

Με αφορμή τις ευρωεκλογές  της 26ης Μαΐου 2019  ξεκίνησε η συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα ερωτήματα πολλά: Τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση; Πώς επηρεάζει τη ζωή μας; Ποιες χώρες την αποτελούν; Τι είναι το Ευρωκοινοβούλιο; Πώς και για ποια θέματα αποφασίζουν;  

Οι μαθητές αρχικά παρακολούθησαν παρουσιάσεις power point που αφορούσαν τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σταδιακή ένταξη των χωρών σε αυτή, καθώς και την οργάνωση της ΕΕ με αναφορά στα βασικά όργανά της (το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο).Ενημερώθηκαν επίσης για τα δικαιώματα  και τα πλεονεκτήματα που έχουν οι νέοι σαν πολίτες  της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέχεια οι μαθητές χρησιμοποιώντας τις εικαστικές τους δεξιότητες:

  • Έκοψαν αστεράκια και κατασκεύασαν τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διάβασαν για την ιστορία της και τον συμβολισμό των δώδεκα αστεριών.
  • Έβαψαν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνω στον κενό χάρτη της Ευρώπης. Έτσι απέκτησαν συνείδηση της γεωγραφικής τους κατανομής και αντιλήφθηκαν τον διαχωρισμό της από την έννοια της Ευρώπης.
  • Έμαθαν ν΄ αναγνωρίζουν τις σημαίες των χωρών-μελών και να τις τοποθετούν στη σωστή θέση εντοπίζοντας τη χώρα πάνω στον χάρτη.
  • Συνέλεξαν φωτογραφίες με μνημεία και έργα τέχνης των λαών της Ευρώπης και έφτιαξαν κολλάζ πάνω στον χάρτη της ΕΕ.
  • Παρατήρησαν τα σχέδια των εθνικών όψεων πάνω στα κέρματα του 1€. Αναζητώντας πληροφορίες στο διαδίκτυο ανακάλυψαν ότι οι διαφορετικές παραστάσεις έχουν σχέση με την ιστορία, τον πο­λι­τι­σμό και το πα­ρόν των χωρών. Κατά κάποιον τρόπο αυτά τα σχέδια α­πο­τε­λούν την ταυ­τό­­τη­τακά­θε κράτους.

Η γνωριμία με την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ένα ταξίδι γνώσης που οι μαθητές της Ε΄ Δημοτικού ευχαριστήθηκαν μέσα σε ένα πνεύμα χαράς, δημιουργίας και συνεργασίας. Αξίες που διέπουν και την Ευρωπαϊκή Ένωση!


Return to top of page