Skip links

Ας «ανθίσουν» σε όλο τον κόσμο τα δικαιώματα του παιδιού!

Δράση των μαθητών της Α’ Δημοτικού για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού

Οι μικροί μαθητές της  Α΄  Δημοτικού της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού με μία δράση που στόχο είχε την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού. Η ενότητα με θέμα «Οι ανάγκες του ανθρώπου» από το μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος, καθώς και η στοχευμένη επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης  με το πρόγραμμα «Μόνος ή Μοναδικός, Διαφορετικότητα και Ρατσισμός» αποτέλεσαν την αφορμή για την πραγματοποίηση της δράσης.

Η επίσκεψη των μαθητών στο Μουσείο παρείχε τα  κατάλληλα ερεθίσματα για να συνειδητοποιήσουν τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα παιδιά ανεξάρτητα  από τη φυλή, το  φύλο τους ή τις ειδικές ανάγκες που μπορεί να έχει μία ομάδα του παιδικού πληθυσμού.  

Η  ανάλυση της ενότητας της Μελέτης Περιβάλλοντος και η προβολή video πρόβαλε νέους προβληματισμούς που αφορούσαν τις ανάγκες του ανθρώπου. Προεκτείνοντας τη συζήτηση στις ανάγκες των παιδιών δόθηκε η ευκαιρία να πραγματοποιηθεί συζήτηση για τα άρθρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Προβλήθηκε ψηφιακό υλικό της Unicef και της Living Democracy, μιας πλατφόρμας που προωθεί τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Σχολείο, και τέλος, αφού οι μαθητές έπαιξαν ένα σχετικό με το θέμα παιχνίδι με κάρτες, αποφάσισαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα  δημιουργώντας μία αφίσα που κατασκευάστηκε σε ατομικό αλλά και ομαδοσυνεργατικό επίπεδο.

Οι μαθητές δημιούργησαν τα δικά τους εικαστικά έργα με θέμα την «παλάμη», γιατί συμφωνούν και «ψηφίζουν» τα Δικαιώματα των Παιδιών. Στη συνέχεια εικονογράφησαν ένα δικαίωμα της επιλογής τους και τέλος, συνθέτοντας τα ατομικά έργα προέκυψε ένα συλλογικό έργο που πήρε τη μορφή ενός λουλουδιού που ανθίζει, όπως το μήνυμα των μαθητών της  Α΄ Δημοτικού του Σχολείου προς όλα τα παιδιά του κόσμου και τους ενήλικες: Ας «ανθίσουν»  σε όλον τον κόσμο τα δικαιώματα του παιδιού!


Return to top of page