Skip links

Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός Επιστήμης του Διαστήματος «Odysseus»

Οι μαθητές της Α΄ Λυκείου του Σχολείου μας Αριάδνη Κουβάτσου, Ελένη Κουκλάκη και Ιωάννης Φλωράς συμμετείχαν ως ομάδα με το όνομα Evolvers II στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό Επιστήμης του Διαστήματος «Odysseus».

Ο διαγωνισμός αυτός προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους να επιδείξουν την ευφυΐα τους και να διευρύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με το διάστημα, από τους δορυφόρους και τα διαστημόπλοια μέχρι την αστροβιολογία και τα διαπλανητικά ταξίδια.

Οι μαθητές μας έλαβαν μέρος στην κατηγορία Pioneers (14-18 ετών) με το διήγημα «A Mission to the Unknown», μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας με πολλές πλευρές κοινωνικού περιεχομένου, που αγγίζει ηθικά και υπαρξιακά ζητήματα του σύγχρονου ανθρώπου. Η εργασία τους βαθμολογήθηκε με 16,85 με άριστα το 20, λαμβάνοντας ιδιαίτερα θετικά σχόλια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διαγωνισμό συμμετείχαν μαθητές από 7 μέχρι 22 ετών από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των συνεργαζόμενων χωρών και ότι οι νικητές θα ταξιδέψουν στο Guiana Space Centre στη Νότια Αμερική.

Ας δούμε, όμως, μια περίληψη της ιστορίας των μαθητών μας!

«Σε μία μελλοντική κοινωνία, πολλά χρόνια μπροστά από τη δική μας, έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει, πολλά κατορθώματα έχουν επιτευχθεί και η ζωή είναι διαφορετική.

Παρόλα αυτά, η ανθρώπινη περιέργεια έχει παραμείνει άσβεστη, και ο άνθρωπος ψάχνει ακόμα τρόπους εξέλιξης. Σε αυτό το πλαίσιο, σημαντικοί επιστήμονες επιλέγονται και αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας την αποστολή Evolvers II, ένα φιλόδοξο εγχείρημα με τρεις κύριους στόχους:

•Να εξεταστούν οι συνέπειες της ταχύτητας που ισούται με το 90% αυτής του φωτός στους ανθρώπους

•Να συλλεχθούν χημικά και βιολογικά δείγματα από έναν πλανήτη εκτός του γαλαξιακού μας συστήματος (γαλαξίας 351)

•Να επιτευχθεί η επικοινωνία με εξωγήινη ζωή, εάν υπάρχει

Αξιοποιώντας τα μέσα της εποχής, όπως εξελιγμένα ρομπότ, σύγχρονα διαστημόπλοια και καινοτόμες στολές, οι επιστήμονες βελτιώνουν παρελθοντικές απόπειρες και με τις δικές τους, νέες ιδέες, προσπαθούν να πετύχουν τον στόχο τους.

Τα πράγματα δεν είναι απλά και εύκολα, όμως ποτέ δεν είναι όταν πρόκειται για την εξέλιξη των πραγμάτων. Το διήγημα αυτό εξετάζει όχι μόνο την εξέλιξη της μελλοντικής τεχνολογίας, αλλά και πιθανούς τρόπους επικοινωνίας με τους εξωγήινους, ένα ζήτημα που απασχολεί, και πιθανότατα θα απασχολεί, τους επιστήμονες για αρκετό καιρό.»

Return to top of page