Skip links

Η Εκπαιδευτική Αναγέννηση συμμετέχει ως Χορηγός στο 2ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου/Παιγνίδια Επιστήμης

Η Εκπαιδευτική Αναγέννηση συμμετέχει ως Χορηγός και υποστηρίζει ενεργά το 2ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου/Παιγνίδια Επιστήμης.

Το Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου που έγινε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στο νησί,  επανέρχεται το ίδιο δυναμικά για να δώσει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να δουν και να ακούσουν, αλλά και να εκφραστούν, να κατανοήσουν, να πειραματιστούν, να δημιουργήσουν,  να σκεφτούν και να βιώσουν την επιστήμη ως μια συναρπαστική εμπειρία!

Το περσινό φεστιβάλ έκλεισε με τη διαβεβαίωση, πως αυτό μπορεί και θα πρέπει να  γίνει ένας θεσμός, που θα φέρει το ακριτικό νησί από την εσχατιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο κέντρο του διεθνούς επιστημονικού ενδιαφέροντος, και πως το Καστελλόριζο μπορεί πλέον να είναι υπερήφανο γιατί στο εξής θα εξάγει πολιτισμό.

Θέλοντας αυτή η ευχή να γίνει πραγματικότητα, και με την πεποίθηση ότι η επικοινωνία της επιστήμης – πέρα από τα στερεότυπα –  είναι πάντα μέσα στους στόχους μιας ευνομούμενης κοινωνίας, επαναλαμβάνεται το ΦΓ Καστελλορίζου στο νησί το Σεπτέμβριο (22-25/9), αλλά πηγαίνει και ένα ακόμη βήμα μπροστά:  το φεστιβάλ θα «ταξιδέψει» και εκτός νησιού με πρώτη στάση στην Πάτρα (Χώρος Παλαιά Σφαγεία 21-23/10) και με επόμενη στην Αθήνα (Καπνεργοστάσιο 16-18/12 σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής). Και οι δύο αυτές εκδηλώσεις θα επικεντρώνονται στο θέμα των Γρίφων.

Το Σχολείο μας που τα τελευταία χρόνια διοργανώνει και υλοποιεί με επιτυχία τον Διαγωνισμό Γρίφων Μαθηματικών και Λογικής για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου, υποστηρίζει ένα μοναδικό γεγονός που εισάγει μια καινούργια κατηγορία, όπου επιτυγχάνεται η ανάδειξη νέων στοιχείων πολιτισμού, η εξαγωγή παραδόσεων, με ένα επί πλέον όραμα, να μετατραπεί το Καστελλόριζο σε ένα παγκόσμιο κέντρο δημιουργίας ποιοτικών και καινοτόμων γρίφων.

  • Απευθύνεται σε μαθητές και ενήλικες, και αποσκοπεί στην τεχνολογική αναβάθμιση και ηθική ανάπτυξη του νου όλων των παρευρισκομένων, ώστε η ευκολία κατανόησης πολύπλοκων εννοιών/ιδεών, η κριτική ικανότητα αντιμετώπισης ασαφών επιχειρημάτων, και η δημιουργική σκέψη κατασκευής νέων εφευρέσεων να εφαρμόζονται στον πραγματικό κόσμο με αντικειμενικά βέλτιστα αποτελεσματα.
  • Εξήντα και πλέον αναγνωρισμένοι ακαδημαϊκοί, επιστήμονες, εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες προσφέρουν απλόχερα νέα γνώση μέσα από πρωτότυπες βιωματικές δράσεις, ελκυστικές εφαρμογές, εντυπωσιακούς μηχανισμούς και επιστημονικά δρώμενα.
  • Ο ιδρυτής του Μουσείου Γρίφων Μεγίστης, Πανταζής Χούλης,κάτοχος σπάνιας τεχνογνωσίας παγκοσμίου βεληνεκούς που καλύπτει όλα τα είδη γρίφων, και η Ελένη Γραμματικοπούλου, γνωστή για τη μακρά εμπειρία της στον χώρο της επικοινωνίας της Επιστήμης με αξιοσημείωτες επιτυχίες, μέσα στις 4ήμερες εκδηλώσεις του 2ου  Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου θα προσπαθήσουν να οδηγήσουν μικρούς και μεγάλους, στα μοναδικά μονοπάτια της επιστήμης.

 Η οργάνωση πραγματοποιείται από την ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών), όπου το πλέον σημαντικό στοιχείο δράσης της αποτελεί το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και τον Δήμο Μεγίστης. Τα Υπουργεία Ανάπτυξης/ Γενική Γραμματεία Έρευνας & Καινοτομίας, Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής το έθεσαν υπό την αιγίδα τους και τα δύο πρώτα το στήριξαν  οικονομικά.

Για περισσότερες πληροφορίες  σχετικά με το 1ο Φεστιβάλ Γρίφων επισκεφθείτε το σύνδεσμο https://kastellorizofestival.com  

Στο σύνδεσμο  https://www.youtube.com/channel/UC6xfAL034OyJQbW7Sqj0FZg/videos  μπορείτε να δείτε τα βίντεο  της περσινής διοργάνωσης.

Return to top of page