Την Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2024, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ Λυκείου είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τα εγκληματολογικά εργαστήρια της αστυνομίας στην Ακαδημία Πλάτωνος και να ενημερωθούν από έμπειρους αστυνομικούς και επιστήμονες για τα περισσότερα τμήματά τους .
Το πρώτο τμήμα που επισκέφτηκαν ήταν αυτό του στησίματος και της φωτογράφησης της σκηνής του εγκλήματος. Ο εξειδικευμένος στην ψηφιακή φωτογράφηση αστυνομικός τους εξήγησε μέσω της προβολής ενός video με ποιον τρόπο μετά την τέλεση ενός εγκλήματος απομονώνεται με τις ειδικές ταινίες το σημείο και καλείται ο εξειδικευμένος φωτογράφος να τραβήξει φωτογραφίες , να αριθμήσει και να συλλέξει όλα τα πειστήρια από το σημείο .
Δεύτερο στη σειρά ήταν το τμήμα ψηφιακών πειστηρίων . Ο υπεύθυνος (απόφοιτος Πολυτεχνείου) με την ομάδα του έχουν συμβάλλει στην εξιχνίαση πολλών εγκλημάτων μέσω της αξιοποίησης στοιχείων από υπολογιστές, κινητά , ρούτερ , αποκωδικοποίηση συνομιλιών κ.λπ.
Στη συνέχεια οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο βαλιστικό τμήμα και παρακολούθησαν ομιλία για τον τρόπο ταυτοποίησης βλήματος και όπλου, για τη δυνατότητα προσδιορισμού της ευρύτερης ακτίνας από την οποία έχει πραγματοποιηθεί η βολή, καθώς και για σύστημα επαναφοράς του σειριακού αριθμού κλεμμένου όπλου που έχει σβηστεί. Με τον τρόπο αυτό έχουν εξιχνιαστεί πολλά εγκλήματα και έχουν συλληφθεί ακόμα και μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων.
Στο τμήμα παραχάραξης οι μαθητές έμαθαν πώς να ξεχωρίζουν ένα γνήσιο από ένα πλαστό χαρτονόμισμα και τι να κάνουν σε περίπτωση που έχουν πέσει θύματα απάτης.
Τέλος στο τμήμα DNA οι εξειδικευμένοι επιστήμονες τους εξήγησαν πώς συλλέγουν και ταξινομούν τα στοιχεία που παραλαμβάνουν και οδηγούνται έτσι είτε στην εξιχνίαση εγκλημάτων είτε στην ταυτοποίηση σωρών μετά από καταστροφές , όπως η πυρκαγιά στο Μάτι ή το πρόσφατο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.