Στο πλαίσιο των διαδικτυακών μαθημάτων και με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης οι μικροί μαθητές της Α’ Δημοτικού συζήτησαν με τις δασκάλες τους για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου αναδεικνύοντας μέσα από τα ιστορικά γεγονότα τη σπουδαιότητα και τη σημασία τους.
Εκτός από τις συζητήσεις, τις ιστορικές αναφορές, τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού σχετικού με την Ελληνική Επανάσταση, οι μαθητές ασχολήθηκαν με δυο δράσεις που τις αξιοποίησαν κατά τη διαδικτυακή γιορτή μετά την απαγγελία των ποιημάτων τους θέλοντας να τιμήσουν με τον δικό τους τρόπο τους ήρωες του 1821 και τον Αγώνα τους για εθνική απελευθέρωση.
Οι μαθητές των τμημάτων Α2 και Α3 έφτιαξαν χάρτινα καραβάκια με την ελληνική σημαία που έφεραν το σύνθημα «Ζήτω το 1821». Τα καραβάκια συμβολίζουν με το ταξίδι τους την πορεία των Ελλήνων αγωνιστών προς την ελευθερία, την οποία κατάφεραν να κατακτήσουν με σκληρούς αγώνες και αυτοθυσία.
Οι μαθητές των τμημάτων Α1 και Α4 έφτιαξαν στεφάνια από φύλλα τα οποία συνόδευαν γραπτά αυτοσχέδια μηνύματα εκφράζοντας τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη τους σε όλους τους επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές που πολέμησαν και θυσιάστηκαν για να μας παραδώσουν το πολυπόθητο αγαθό της Ελευθερίας.
Όλοι οι μαθητές μας απόλαυσαν τη διαδικασία και έδειξαν με χαρά στους συμμαθητές τους τη χειροτεχνία τους κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής γιορτής. Οι μαθητές του Α2 και του Α3 με τα καραβάκια τους στα χέρια φώναξαν δυνατά όλοι μαζί: «ΖΗΤΩ ΤΟ 1821!» Η κορύφωση της συγκίνησης για τους μαθητές του Α1 και του Α4 ήταν η στιγμή που πραγματοποίησαν συμβολικά κατάθεση στεφάνου βλέποντας μια φωτογραφία από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Κάθε παιδί σήκωνε ψηλά το στεφάνι που έφτιαξε, διάβαζε το αυθόρμητο γραπτό μήνυμα που αφιέρωσε στους αγωνιστές της Ελευθερίας και βλέποντας τη φωτογραφία του Άγνωστου Στρατιώτη κατέβαζε τα χέρια του δίνοντας την αίσθηση της εναπόθεσης στο μνημείο.
Η ευγνωμοσύνη, οι ευχαριστίες και ο σεβασμός των παιδιών όπως καταγράφηκαν στα έργα τους μας γέμισαν με υπερηφάνεια και χαρά, γιατί απέδειξαν ότι ξέρουν να σέβονται και να τιμούν τους Αγώνες των προγόνων μας.