Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ Δημοτικού τη φετινή χρονιά ήρθαν για πρώτη φορά σε γνωριμία και επαφή με το μάθημα της Ιστορίας. Ένα μάθημα που συνδέει το παρόν με το παρελθόν και που οδηγεί στο μέλλον. Από την προϊστορία πέρασαν στην Ιστορία, από τη μυθολογία έφτασαν στα ιστορικά γεγονότα. Γνώρισαν πολιτισμούς, έμαθαν για τη γλώσσα των ανθρώπων, για τη θρησκεία τους και τις συνήθειες της καθημερινής τους ζωής, βασικά στοιχεία της εθνικής ταυτότητάς μας.
Ο μυκηναϊκός πολιτισμός – η τελευταία ενότητα του σχολικού εγχειριδίου και ο συνδετικός κρίκος με την Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας, που θα γνωρίσουν αναλυτικά στην επόμενη τάξη- αποτέλεσε την αφορμή που οι μαθητές έμαθαν για τη γλώσσα που χρησιμοποιούσαν οι Μυκηναίοι και που αποτέλεσε τον προάγγελο της σημερινής μας γλώσσας.
Τα συγκεκριμένα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία διαδικτυακά λόγω των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας για τον περιορισμό του COVID-19. Σε διαθεματική προσέγγιση με το διαδικτυακό μάθημα «Γλωσσικό Εργαστήρι», ασχολήθηκαν με την εξέλιξη της γλώσσας μας από τις βραχογραφίες και τα ιερογλυφικά μέχρι και τη χρήση της σύγχρονης δημοτικής ελληνικής γλώσσας.
«Γιατί οι άνθρωποι είχαν ανάγκη να χρησιμοποιούν τη γραφή;», «Πώς επηρεάστηκε και πώς επηρέασε τις παγκόσμιες γλώσσες;» Ερωτήματα που προβλημάτιζαν τους μαθητές και που έπρεπε να απαντηθούν και απαντήθηκαν.
Στο πλαίσιο αυτό μέσω μιας online εφαρμογής οι μαθητές έγραψαν το όνομά τους στη Γραμμική Β’, κάτι που τους εντυπωσίασε και γεννήθηκε η ιδέα στους μαθητές του τμήματος Γ’3 να δημιουργήσουν μια αφίσα με τα ονόματά τους στη Γραμμική Β’ με τον τίτλο «Ένα ταξίδι στις Μυκήνες…του Γ’3», που πρότειναν οι ίδιοι. Ο συγκεκριμένος τίτλος προαναγγέλλει τα επόμενα ταξίδια των παιδιών στην Ιστορία κατά τη διάρκεια των επόμενων τάξεων: «Ένα ταξίδι στην Αρχαία Ελλάδα» στη Δ’ Δημοτικού, «Ένα ταξίδι στο Βυζάντιο» στην Ε’ Δημοτικού και «Ένα ταξίδι στη σύγχρονη Ελλάδα» στη Στ’ Δημοτικού.
Το ταξίδι στην Ιστορία μας είναι ένα ταξίδι στο «είναι» μας. Μας υποδεικνύει από πού ερχόμαστε και ποιοι πραγματικά είμαστε. Αποτελεί ένα ταξίδι που δικαιολογεί το σήμερα και πιθανόν να προβλέπει το αύριο. Είναι ένα ταξίδι που πιστοποιεί τον ρόλο της Ελλάδας και των Ελλήνων στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.