Στο πλαίσιο της μελέτης των γεγονότων των Κλασικών χρόνων και ειδικότερα των Μηδικών πολέμων, αναπτύχθηκε συζήτηση και προβληματισμός στη Δ΄ Δημοτικού του Σχολείου μας για την εκπαίδευση και τον τύπο της αγωγής που δινόταν τότε στα παιδιά και αυτόν που υιοθετούν οι σύγχρονες κοινωνίες σήμερα.
Αφορμή στάθηκε ένα παράθεμα του σχολικού τους βιβλίου, απόσπασμα από το έργο «Κύρου Παιδεία», στο οποίο ο Ξενοφώντας αναφέρεται στην εκπαίδευση των παιδιών στην Περσία. Η δικαιοσύνη, η σωφροσύνη, η αυτοσυγκράτηση, η εγκράτεια, η αιδημοσύνη και η υπακοή στους άρχοντες θεωρούνταν σπουδαίες αρετές, ενώ η τέχνη του πολέμου αναπόσπαστο μέρος της εκπαίδευσής τους.
Μετά την επεξεργασία του παραθέματος στην τάξη, οι μαθητές προέβησαν σε συνθετική εργασία συγκριτικού χαρακτήρα για την ανάδειξη των χαρακτηριστικών που θα έπρεπε να έχει ο έφηβος του 6ου αιώνα π.Χ. και αυτά που καλείται να έχει σήμερα.
Τα παιδιά μέσω της εν λόγω δραστηριότητας οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι η εξέλιξη του πολιτισμού, αλλά και οι ανάγκες της κοινωνίας ορίζουν και τον τύπο της αγωγής.
Μπράβο σε όλους τους συμμετέχοντες για την προσπάθεια!