Μέσα στο πλαίσιο του εορτασμού των γεγονότων της 28ης Οκτωβρίου, οι μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού ασχολήθηκαν στο μάθημα της Ιστορίας τους με τα γεγονότα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, τις τρομερές συνέπειές του και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν. Για να έρθουν σε πιο άμεση και ουσιαστική επαφή με το πώς έζησαν και επηρεάστηκαν οι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι από τα γεγονότα της Κατοχής, αλλά και για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, επεξεργάστηκαν νοηματικά αποσπάσματα από το γνωστό βιβλίο της Άλκης Ζέη: «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου». Οι στόχοι της παραπάνω δράσης ήταν οι ακόλουθοι:
- Να έρθουν σε επαφή με ένα από τα πιο γνωστά βιβλία της Άλκης Ζέη, που η θεματολογία του σχετιζόταν άμεσα με όσα είχαν διδαχθεί και ακούσει.
- Να δουν διάφορα περιστατικά από την περίοδο της Κατοχής μέσα από τα μάτια ενός μικρού παιδιού και να διαπιστώσουν την τραγικότητα του πολέμου και τις ολέθριες συνέπειές του στην καθημερινότητα αλλά και στον χαρακτήρα των ανθρώπων.
- Μέσα από τη νοηματική επεξεργασία των αποσπασμάτων να καλλιεργήσουν τον γραπτό και τον προφορικό τους λόγο.
Με αφορμή το απόσπασμα στο οποίο είδαμε τον μικρό Πέτρο να συμμετέχει με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο στην αντίσταση κατά των Γερμανιών, οι μαθητές δημιούργησαν τα δικά τους πανό με συνθήματα κατά του πολέμου και υπέρ της ειρήνης ανάμεσα στους λαούς. Επιπλέον, ορισμένοι μαθητές εικονογράφησαν το απόσπασμα στο οποίο ο μικρός ήρωας συνειδητοποιεί σοκαρισμένος την επίδραση της πείνας στον χαρακτήρα του παππού του.
Σαν επιστέγασμα αυτής μας της δράσης, οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ίδια τη συγγραφέα και να συνομιλήσουν μαζί της μέσω Skype στο θέατρο του σχολείου μας. Η κυρία Άλκη Ζέη είχε τη χαρά και τη διάθεση να ακούσει όλες τις ερωτήσεις που είχαν ετοιμάσει τα παιδιά γι’ αυτή τη συνέντευξη και να λύσει όλες τις απορίες τους γύρω από το συγγραφικό της έργο, κάνοντας ιδιαίτερα αναφορά στο βιβλίο της «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», καθώς και στο βιβλίο «Το καπλάνι της βιτρίνας», που αποτέλεσε το πρώτο της μυθιστόρημα, ενώ ενημέρωσε τους μαθητές και για το νέο της βιβλίο: «Ένα παιδί από το πουθενά». Μίλησε για αυτοβιογραφικά στοιχεία στα μυθιστορήματά της, πηγές έμπνευσης, δυσκολίες που συνάντησε και τεκμηρίωσε τις απόψεις της πάνω σε διάφορα ζητήματα. Τέλος, συμβούλεψε τα παιδιά να αγαπούν το διάβασμα και να μην τους λείπει ποτέ η μοναδική και ανεκτίμητη συντροφιά ενός καλού λογοτεχνικού βιβλίου.