Τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024 οι μαθητές όλων των τμημάτων της Α΄ Λυκείου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο Θέατρο του Σχολείου μας μια παρουσίαση – συνδιδασκαλία με θέμα «Οι πανδημίες και οι κοινωνικές επιπτώσεις τους».
Ξεκινώντας από το μάθημα της Ιστορίας, στο πλαίσιο του οποίου οι μαθητές μελετούν τον Πελοποννησιακό πόλεμο, οι μαθητές ασχολήθηκαν με τον μυστηριώδη λοιμό που έπληξε την πόλη των Αθηνών και καταγράφηκε αριστοτεχνικά από τον ιστορικό του Πελοποννησιακού πολέμου, τον Θουκυδίδη. Την παρουσίαση του λοιμού των Αθηνών ανέλαβε η κυρία Δέσποινα Διαθεσοπούλου, στηριζόμενη στα πρωτότυπα κείμενα του μεγάλου ιστορικού.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κύριος Μίλτος Τσαμουργκέλης, ο οποίος παρουσίασε στους μαθητές μια όχι τόσο γνωστή επιδημία που έπληξε την Αττική στα μέσα του 19ου αιώνα, κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού πολέμου, και η οποία παρουσίαζε πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον λοιμό της αρχαιότητας.
Τέλος, ο καθηγητής Βιολογίας κύριος Δημήτρης Παπαναστάσης, με μια διεξοδική παρουσίαση, αναφέρθηκε σε διάφορες λοιμώδεις ασθένειες που έπληξαν την παγκόσμια κοινότητα και άλλαξαν τη ροή της Ιστορίας από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Χαρακτηριστικά παρουσίασε την επιδημία της Πανώλης του Ιουστινιανού (541-750 μ.Χ.), την επιδημία βουβωνικής πανώλης, γνωστής και ως Μαύρος Θάνατος (1347μ.Χ.), την επιδημία της Ισπανικής γρίπης (1918-1919) και φυσικά την πρόσφατη πανδημία της COVID -19.
Στη συζήτηση που ακολούθησε οι μαθητές εντόπισαν ότι οι κοινωνικές επιπτώσεις τέτοιων πανδημιών είναι παρόμοιες : φόβος και ανασφάλεια, συχνά απάθεια και αδιαφορία για τον συνάνθρωπο, κυνήγι του πρόσκαιρου και του εφήμερου κέρδους. Και όπως χαρακτηριστικά καταγράφει ο Θουκυδίδης:
« Η ευχαρίστηση της στιγμής και το άμεσο κέρδος κατάντησε να θεωρείται και καλό και χρήσιμο. Ούτε ο φόβος των Θεών ούτε οι νόμοι των ανθρώπων τους συγκρατούσαν.»