Skip links

Εξαίρετη συμμετοχή του μαθητή της Γ΄ Λυκείου Αλέξανδρου Ηλιάδη στη 17η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής

Εξαίρετη ήταν η συμμετοχή του μαθητή της Γ΄ Λυκείου της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης Αλέξανδρου Ηλιάδη στη 17η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 17 ως τις 28 Αυγούστου 2024 στην πόλη Βασούρας, της επαρχίας Ρίο Ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία.

Στην 17η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής συμμετείχαν 53 χώρες από την Ευρώπη, την Ασία, την Ωκεανία, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική και έλαβαν μέρος παραπάνω από 240 μαθητές και μαθήτριες. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους καλύτερους μαθητές που επελέγησαν να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους στην Ολυμπιάδα.

Η μαθητική ομάδα που εκπροσώπησε την Ελλάδα επιλέχθηκε από τους 200 μαθητές και μαθήτριες που διαγωνίστηκαν στις τέσσερις φάσεις του 29ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστρονομίας, και διοργανώθηκε από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστημικής και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Ο Αλέξανδρος αναφέρει χαρακτηριστικά για τη συμμετοχή στην Ολυμπιάδα:

«Αν μπορούσα να περιγράψω την εμπειρία μου στη 17η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής με μια λέξη, αυτή δε θα ήτανε άλλη από τη λέξη όνειρο. Ήδη από το αεροδρόμιο η ατμόσφαιρα ήταν φοβερή. Τα παιδιά τα είχα γνωρίσει 2 μήνες νωρίτερα στα τέλη Ιουνίου, όταν διεξήχθησαν οι Εθνικοί Τελικοί Στους Εθνικούς Τελικούς συμμετείχαν οι 10 καλύτεροι μαθητές που είχαν διακριθεί από τις προηγούμενες φάσεις του Διαγωνισμού. Εξίσου και οι 10 δώσαμε το 110% μας για να περάσουμε στην Ολυμπιάδα. Τελικά, το ταξίδι στην γνώση που κάναμε όλους αυτούς τους μήνες κατέληξε σε ταξίδι στη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα στην Βραζιλία. Όταν φτάσαμε εκεί είχαμε ήδη έρθει αρκετά κοντά. Μετά από μια αρκετά εξαντλητική 10ωρη πτήση μαγευτήκαμε από τα εξωτικά τοπία. «Κοίτα να δεις! Τελικά είναι πιο όμορφη από ό,τι λένε», θυμάμαι να σκέφτομαι. Το πρώτο βράδυ μείναμε στο Ρίο, καθώς είχαμε φτάσει μια μέρα πριν ξεκινήσει ο διαγωνισμός. Την επόμενη μέρα όμως πήγαμε στο ξενοδοχείο το οποίο θα αποτελούσε το σπίτι μας για τις επόμενες 2 βδομάδες. Στο ξενοδοχείο αυτό πέρασα απίστευτες στιγμές, που δε θα ξεχάσω ποτέ. Γνώρισα άτομα από διάφορες χώρες, όπως το Εκουαδόρ ή η Πορτογαλία, που με τον τρόπο του ο καθένας έκανε την όλη εμπειρία μου πιο μοναδική. Το διαγωνιστικό κομμάτι ήταν αρκετά απαιτητικό. Χώρες όπως η Αμερική, η Σιγκαπούρη, η Αγγλία και η Σλοβενία είχαν έρθει για να σαρώσουν και έτσι και έκαναν. Θαυμάζω τις ικανότητες των παιδιών αυτών, που μολονότι τα θέματα στη θεωρία ήταν από τελείως άλλον πλανήτη (για να μην πω από άλλον γαλαξία), κατάφεραν να τα λύσουν με μεγάλη επιτυχία. Στο τέλος της ημέρας όμως είτε καταφέρεις να γράψεις καλά και να πάρεις μετάλλιο είτε όχι φεύγεις κερδισμένος. Οι στιγμές που ζεις σε μια τέτοια Ολυμπιάδα είναι που σε γεμίζουν με θετικά συναισθήματα και σε συνοδεύουν σε όλη σου τη ζωή.»

Θερμά συγχαρητήρια στον Αλέξανδρο για την εξαίρετη συμμετοχή του σε αυτή την τόσο σημαντική διοργάνωση!


Return to top of page