Η 9η Φεβρουαρίου , ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή , Διονύσιου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, προκειμένου να αναδειχθεί η συμβολή της γλώσσας μας στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πολιτισμού. Έτσι, και οι μαθητές του σχολείου μας στην Ε’ Δημοτικού, πάντα με την καθοδήγηση των δασκάλων τους, συμμετείχαν σε μία διαθεματική Δράση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.
Αρχικά, επεξεργάστηκαν κριτικά και αισθητικά αποσπάσματα από την ομιλία του Οδυσσέα Ελύτη κατά τη βράβευσή του με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας τον Οκτώβριο του 1979 καθώς και ποιήματα του Νικηφόρου Βρεττάκου. Τα κείμενα αυτά επισημαίνουν την αξία της ελληνικής γλώσσας και την αξιοσημείωτη επιρροή της στις υπόλοιπες γλώσσες του κόσμου, αφού όπως αναφέρει ο Οδυσσέας Ελύτης: «Είμαστε οι μόνοι σ’ ολόκληρη την Ευρώπη που έχουμε το προνόμιο να λέμε τον ουρανό “ουρανό” και τη θάλασσα “θάλασσα” όπως την έλεγαν ο Όμηρος και ο Πλάτωνας πριν δυόμισι χιλιάδες χρόνια.» Έπειτα, με τη συμβολή των δασκάλων τους εμβάθυναν στην ιδιαιτερότητα της ελληνικής γλώσσας κατάγραφοντας όσες περισσότερες ελληνικές λέξεις μπορούσαν να βρουν που δε μεταφράζονται σε άλλη γλώσσα (π.χ. το φιλότιμο, η θαλπωρή, το μεράκι κ.ά.), ενώ στη συνέχεια αναζήτησαν μέσω του διαδικτύου ελληνικές λέξεις που συναντώνται σε ξένες γλώσσες (π.χ. η δημοκρατία, η συμμετρία, η γεωμετρία κ.ά.).
Τέλος, συνδέοντας τα Ελληνικά με τα Εικαστικά,οι μαθητές επιχείρησαν να ζωγραφίσουν την ελληνική γλώσσα : άλλοι ως μπαλόνια που πετάνε ψηλά στον ουρανό , αφού η ελληνική γλώσσα «ταξιδεύει» σε ξένες χώρες, άλλοι ως ρίζες ενός πανύψηλου δέντρου, μιας και η ελληνική γλώσσα αποτελεί «ρίζα» των υπόλοιπων γλωσσών και άλλοι ως ήλιο που χαρίζει το «φως» του στις γλώσσες του κόσμου.