Skip links

HISTORY_COMP_Logo_Site
1ος Μαθητικός Διαγωνισμός Ιστορίας

«ἱστορεῖν»

    «η ελληνική και ευρωπαϊκή Ιστορία από την Αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή»”

Με δεδομένο ότι το ψυχρό κύμα της κακοκαιρίας είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 12-13/03/2022, γεγονός που θα καταστήσει ιδιαίτερα δύσκολη την πρόσβαση των συμμετεχόντων στο Σχολείο, αποφασίσαμε να αναβάλουμε τον προγραμματισμένο για αύριο Διαγωνισμό «Ιστορείν» και να τον πραγματοποιήσουμε την Κυριακή, 3 Απριλίου 2022 τις ίδιες ώρες.

Λυπούμαστε πολύ για την αναστάτωση αυτήν.

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας και σας περιμένουμε να ζήσουμε ιστορικές στιγμές μέσα σε πιο ανοιξιάτικες συνθήκες.

Ekp_Anagen_Logo_460

03 Απριλίου 2022

Περιγραφή Διαγωνισμού - Στόχος


Με θέμα την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ιστορία από την Αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή ο Μαθητικός Διαγωνισμός Ιστορίας αποτελεί μια πρωτότυπη και καινοτόμα συμμετοχική διαδικασία στο πλαίσιο της ενθάρρυνσης του μαθητικού κοινού για μια εγγύτερη προσέγγιση της Ιστορίας της Ανθρωπότητας και των αλλαγών που παρατηρούνται μέσα στον ιστορικό χρόνο στην κοινωνία, την οικονομία, τις τέχνες, τα γράμματα, και τις επιστήμες. Ο τελικός στόχος είναι η ανάπτυξη του δημιουργικού τριπτύχου ιστορική κρίση-ιστορική ενσυναίσθηση-ιστορικός γραμματισμός.

Τα ειδικότερα θέματα θα αφορούν σε μείζονα ελληνικά ή ευρωπαϊκά ιστορικά γεγονότα που επετειακά τιμώνται ή ανακαλούνται στη μνήμη από την κοινωνία κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Ο 1ος διαγωνισμός θα αφορά στην επέτειο των 100 χρόνων από το τέλος της Μικρασιατικής Εκστρατείας και στην καταστροφή του μικρασιατικού Ελληνισμού που ακολούθησε.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές/τριες της Γ΄ Γυμνασίου και της Α΄ & Β΄ Λυκείου.

Ο βαθμός δυσκολίας των ερωτήσεων λαμβάνει υπόψη τις διαφορετικές ηλικίες και δυνατότητες των μαθητών/τριών και οι απαντήσεις θα προκύπτουν από το ευρύτερο φάσμα γνώσεων των μαθητών/τριών με τη βοήθεια προτεινόμενης βιβλιογραφίας.

Διαδικασία διαγωνισμού και αξιολόγηση

Ο διαγωνισμός διενεργείται σε τρεις (3) φάσεις: προκριματική, ημιτελική, τελική.

 • Η προκριματική φάση περιλαμβάνει ασκήσεις κλειστού τύπου (πολλαπλή επιλογή, αντιστοίχιση, σωστό-λάθος, συμπλήρωσης κενού, σειροθέτησης κ.ά.).
 • Η ημιτελική φάση περιλαμβάνει ασκήσεις δημιουργικής προσέγγισης (περιγραφή εικόνας, αξιολόγηση πηγών, επίλυση ιστορικών γρίφων).
 • Η τελική φάση περιλαμβάνει ανάπτυξη σύντομου ιστορικού δοκιμίου 200-250 λέξεων και προφορική παρουσίαση.

Από κάθε σχολείο μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή όσοι μαθητές επιθυμούν, χωρίς περιορισμό. Σε περίπτωση πολύ μεγάλης συμμετοχής θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας Οι σχολικές μονάδες και όλοι οι μαθητές που συμμετέχουν θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής. Προβλέπεται τελετή βράβευσης για τους/τις μαθητές/τριες που θα διακριθούν. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η τελετή απονομής βραβείων θα γίνουν αμέσως μετά τη λήξη του τελικού γύρου.

Καταληκτική ημερομηνία δήλωσης ορίζεται η Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022. Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να αποστέλλουν αίτηση συμμετοχής (ατομικά ή συγκεντρωτικά ανά σχολείο), καθώς και τυχόν ερωτήσεις, στην ηλεκτρονική διεύθυνση istorein@anagennisi.edu.gr.

.

Επιτροπές Διαγωνισμού

Η Επιστημονική Επιτροπή του διαγωνισμού αποτελείται από την κα Σακκά Βασιλική, Ιστορικό, πρόεδρο του “Ομίλου για την Ιστορική Εκπαίδευση” στην Ελλάδα  και την κα Αργυρού Έφη, Ιστορικό, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου του 5ου ΠΕΚΕΣ Αττικής.

 

Η Οργανωτική Επιτροπή του διαγωνισμού αποτελείται από τους:

 • Κηπιώτη Όλγα, Διευθύντρια Γυμνασίου «Εκπαιδευτική Αναγέννηση»
 • Σιδέρη Ισίδωρο, Διευθυντή Λυκείου «Εκπαιδευτική Αναγέννηση»
 • Λυμπερόπουλο Βασίλειο, Ιστορικό – Φιλόλογο

 

Η Επιτροπή Αξιολόγησης των θεμάτων του διαγωνισμού αποτελείται από τους Φιλολόγους του Σχολείου μας:

 • Λυμπερόπουλο Βασίλειο
 • Αυγέρη Ελένη
 • Διαθεσοπούλου Δέσποινα
 • Παπαδάτου Τερψιχόρη
 • Κουντούρη Αντώνη
 • Καρυδάκη Δανάη

.

Πρόσθετες πληροφορίες

Eυνόητο είναι ότι ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με απόλυτη τήρηση των προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας.

Η όλη διενέργεια του διαγωνισμού (υλοποίηση, βράβευση, δημοσιοποίηση) θα υλοποιηθεί με ευθύνη των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων «Εκπαιδευτική Αναγέννηση». Επίσης, η συμμετοχή των μαθητών/τριών στον διαγωνισμό θα είναι προαιρετική, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση και σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων και των πνευματικών δικαιωμάτων, ενώ για να λάβουν μέρος οι μαθητές απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των γονέων.

Όσοι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα των Εκπαιδευτηρίων (22950-29840 / Υπεύθυνος Καθηγητής κος Bασίλειος Λυμπερόπουλος)

 

.

ΕΝΤΥΠΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η εγγραφή μπορεί να γίνει είτε ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα, είτε με αποστολή της συμπληρωμένης φόρμας συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση istorein@anagennisi.edu.gr. Καταληκτική ημερομηνία για τις δηλώσεις συμμετοχής είναι η 25η Φεβρουαρίου 2022.

Διαδικασία Εγγραφής Έντυπο Εγγραφής Έντυπο Ομαδικής Εγγραφής
Ηλεκτρονική Εγγραφή (ατομική) Ηλεκτρονική Εγγραφή (ομαδική)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

03 Απριλίου 2022

ώρα προσέλευσης : 8:30
ώρα έναρξης : 9:45
ώρα λήξης : 15:00

Αναλυτικό Πρόγραμμα

Ατομική Δήλωση

Ομαδική Δήλωση

.

Ενδεικτικά Θέματα Διαγωνισμού

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (2022) ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (2022)

.

Ekp_Anagen_Logo_460

“Το ονειρευτήκαμε ως παιδιά,

 το χρειαστήκαμε ως γονείς,

το υλοποιούμε ως υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί.”

Επικοινωνία - Εγγραφές

Καταληκτική ημερομηνία δήλωσης ορίζεται η Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Υπεύθυνος επικοινωνίας : κος Bασίλειος Λυμπερόπουλος

Return to top of page